Международната агенция за енергията / МАЕ / няма да използва стратегическите си запаси, за да окаже натиск върху цените на петрола, се посочва в комюникето на МАЕ.

През изминалото денонощие цените на петрола при търговията в Ню Йорк за първи път в историята достигнаха 100 долара за барел, а към края на търговията в Ню Йорк цената леко се понижи до 99.62 долара за барел. За цялата сесия стойността на един барел се повиши с 3.64 долара.

Преки причини за увеличаване на търсенето на петрол бяха опасенията на играчите на борсите от дестабилизиране на обстановката в Нигерия, която е най-големият производител на петрол в Африка, в района южно от Сахара, както и информациите за голямо търсене на суровината от петролните рафинерии в Китай.

Преди време МАЕ прогнозира, че търсенето на петрол в света през тази година ще нараства с по-високи темпове, отколкото се предполагаше по-рано. Според експертите на МАЕ световното търсене на петрол през тази година ще нарасне с 2,1 милиона барела дневно, а това превишава предишната прогноза за нарастване с 200 хил. барела дневно.