През цялото лято ще има затворени участъци от автомагистрала „Хемус" в районите преди Варна и пътуващите ще трябва да използват обходните маршрути, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На 29-и юни предстои да бъде открит пътният възел в бургаския квартал „Меден рудник", което ще облекчи трафика за пътуващите към Южното Черноморие. От ведомството обясниха още, че продължава активното строителство и на магистрала „Струма" и предупредиха, че в пика на летния сезон и там участъци от пътя често ще бъдат затваряни.

Завършването на автомагистрала „Тракия" безспорно ще улесни придвижването от София до Бургас, обясни регионалният министър Лиляна Павлова, като допълни, че аутобанът няма как да бъде изграден изцяло тази година.

Тя обясни, че лот 2 ще бъде пуснат на 1 юли, за участъка от Нова Загора до Ямбол има уверение, че ще бъде готов до средата на юли най-късно. За пиковия сезон до Ямбол ще се пътува бързо и комфортно по магистрала.

Министър Павлова изрази надежда удобно да се пътува по аутобана през август до Петолъчката. „Може би всичко това показва, че ще пътуваме по-бързо към южното Черноморие, отколкото към северното", каза още Лиляна Павлова.

По думите на Павлова започва строителството на продължението на автомагистрала „Люлин". Започва строителството на кръстовище на три нива, което да облекчи трафика и да направи включването на магистралата към околовръстния път. Това и следващото лято ще е изключително трудно движението там и ще има задръствания по това направление, предупреди Лиляна Павлова.

Дефектите, които бяха установени на магистрала „Люлин", ще бъдат отстранявани поетапно за сметка на изпълнителя, обясни още регионалният министър.