Банковата тайна за всички процеси във фалираната КТБ, да бъде свалена. За това настояват както депутати от мнозинството, така и техни колеги от опозицията.

Идеята бе анонсирана миналата седмица от премиера Бойко Борисов, а членове на комисията в парламента нищеща казуса от ГЕРБ, БСП и ДПС я подкрепиха вчера пред БНР. Следва да падне банковата тайна за всички влогове, депозити и кредити на физически и юридически лица, включително и на тези, свързани с политически партии, както и да бъдат огласени различен тип договори, които ще дадат информация на обществото, обяви председателят на комисията за КТБ Десислава Атанасова, пише "Монитор".

Янко Янков от ДПС, който също е член на звеното бе категоричен, че е необходимо да се извади цялата истина за КТБ на показ. Да влизаш в българска банка, която и да е, не е престъпление. Да имаш депозит в банка не е престъпление. Ние се мъчим да свържем тези публични фигури, които са имали някакви взаимоотношения с банката при преференциални или други условия, каквито българските граждани нямат, и да потърсим връзка между тяхното бездействие или неправилно действие, когато става дума за контрола на банката, за отношението към банката, каза Янков.

Румен Гечев от БСП от своя страна заяви, че партията му също подкрепя разсекретяването на всички депозити и трябва да се предостави информация на обществото. Към момента знаем кой е получил парите с трите имена, ЕГН-то, знаем имената и регистрациите на фирмите, знаем на кого са превели парите, знаем кой е ползвал средствата, знаем какъв е резултатът, знаем и кои институции не са си свършили работата и те умишлено не са си вършили работата, подчерта Гечев.

Междувременно стана ясно, че 3 български фирми преговарят в момента със синдиците в КТБ да им бъде възложено да направят оценка на активите на банката. След като СГС обяви, че стартира процедура по несъстоятелност на КТБ, магистратите възложиха на синдиците да започнат действия по описване и осребряване на масата на несъстоятелността, за да започне разплащане с кредиторите на банката. Първи по ред кредитор на трезора е Фондът за гарантиране на влоговете, който изплати близо 3.6 млрд. лв. на вложителите.

Тези пари трябва да се върнат на фонда, който тегли заем от държавната хазна. За целта всички активи на банката трябва да бъдат публично осребрени. За да могат да се удовлетворят всички е предвидено и да се наеме чуждестранна фирма, която да издири и осребри активи, които са купени с пари на вложителите в КТБ, но никога не са се водели обезпечения в полза на банката.

Процедурата по избора на дружество трябва да бъде финализирана до края на месеца. Към момента 11 фирми са проявили интерес към офертата на синдиците. Очаква се до края на следващата седмица да бъде решено с коя от тях ще бъде подписан договор.