Добавките за "кафява" и "зелена" енергия, както и добавката за невъзстановими разходи да бъдат извадени от крайната цена на тока, която заплащат потребителите. Такова предложение ще направи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, каза той пред журналисти. По този начин Василев се надява цената на тока да остане без промяна от следващия регулаторен период, който започва на 1-ви юли.

 

Така наречената добавка "кафява" енергия е всъщност цена за високоефективно комбинирано производство на електроенергия, включително електроенергията, произведена в топлофикационните дружества. Зелената добавка е пропорция от разхода, който НЕК има, за да изкупува тока на ВЕИ централите на преференциални цени, а невъзстановяемите разходи произтичат от дългосрочни договори за изкупуване на тока, като например този с ТЕЦ АЕS - Гълъбово, при който НЕК също реализира загуба, която се прехвърля върху крайните потребители.

 

Цената на електроенергията в България бе изкуствено намалена от 5 март тази година, за да се потушат протестите, залели страната. Преди ДКЕВР да пристъпи към безпрецедентната мярка електроразпределителните дружества бяха изчислили, че токът трябва да поскъпне с двуцифрено число, за да се запази баланса в системата и да се продължи с инвестициите в мрежите. След като регулаторът направи точно обратното, електроразпределителните дружества обявиха, че трупат загуби в размер на стотици милиони лева.

 

В момента ДКЕВР приема предложенията за корекция на цената на тока, който да влезе в сила през следващия регулаторен период, който започна на 1-ви юли. Според министъра на енергетиката Асен Василев в енергийната система има резерви, които могат да се ползват, за да не се стига до промяна на крайната цена на тока. Направените ревизии в министерството до тук са открили потенциал за резерви от 100 млн. лева от ТЕЦ Марица изток 2, за 50 млн. лева в АЕЦ Козлодуй и за 9 млн. лева в Електроенергийния системен оператор. Общо държавните дружества в енергийния сектор биха могли да съкратят разходите си с 259 млн. лв., каза още служебният министър.