Месец май завърши с леко покачване на индексите на Wall Street и натиск върху основните инвестиционни стоки. Във валутната търговия основното събитие е поскъпването на йената.

Сесията отвъд океана снощи завърши с понижение за индексите. Осезаем натиск се усети върху акциите на енергийните компании и това се обяснява с негативни очаквания за поражения върху инсталациите и разходи за дружествата, свързани с началото на сезона на ураганите в САЩ.

Dow Jones Industrial Average спадна с 1.36% до 15 115 пункта.
S&P 500 Index се понижи с 1.43% до 1 630 пункта.
NASDAQ Composite Index изгуби 1.01% до 3 455 пункта.

На месечна база индустриалният индекс добавя 1.9%, широкият се покачва с 2.1%, а високотехнологичният - с 3.8%.

Във валутната търговия доларът поскъпна след данните за подобрение на потребителското доверие през май от 76.4 пункта на 84.5 пункта, по данни на университета в Мичиган, който изготвя специализирания индекс за проверка на ситуацията на пазара.

Доларовият индекс DXY се покачи с 0.30% до 83.26 пункта, което показва засилването на зелените пари спрямо основните му съперници. Анализатори обръщат внимание върху корелацията между представянето на долара и данните за състоянието на американската икономика. Така позитивните новини водят до поскъпване, а обратно - негативните - до отслабване на валутата.

В търговията спрямо еврото доларът поскъпна до $ 1.2993, като в случая се наблюдаваше слабост при еврото заради негативните данни за рекордната безработица в еврозоната през април до 12.2% и ръста на инфлацията до 1.4%.

В курс на долара към йената се наблюдава поевтиняване до 100.4808 йени за долар, което е резултат от действието на Международния валутен фонд, който през тази седмица даде подкрепа на Японската централна банка да продължи с печатането на пари.

Търговията с петрол приключи с понижения. Лекият американски петрол завърши на $ 91.97 за барел, което е понижение с 1.75%. Сортът брент изтри долар и 80 цента от стойността си до $ 100.39 за барел.

На седмична база фючърсите на лекия американски петрол с доставка през юли изгубиха 2.3%, а на месечна - загубата е с 1.8%.

Сред възможните обяснения за негативизма на инвеститорите са рекордната безработица в Европа, където само за месец без работа са останали над 102 хил. човека, както и свиването на потребителските разходи в САЩ през април. Наред с това имаше потвърждение на неофициалната информация, че организацията на страните-производителки на петрол ОПЕК запазва без промяна квотите за добив на суровина и така общият добив ще възлиза на 30 млн. барела дневно.

През тази седмица динамична бе търговията със злато, като в американската търговия благородният метал завърши със загуба на 1.3% до $ 1 393 за тройунция. На месечна база златото поевтиня с 5.4%. Така то записа седми пореден месец на спад. Причина за това са основно негативните данни за по-слабия икономически растеж на Китай и Индия, които са едни от най-големите купувачи на злато в световен мащаб. Извън макроикономическите предпоставки, на пазара влияние оказаха и спекулациите, че Федералния резерв на САЩ ще започне изтегляне на стимулите от икономиката. 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!