Общо 148 млн. лв. допълнително ще могат да изхарчат министрите в правителството на Пламен Орешарски след актуализацията на бюджета. Това показва разбивка на предвидените средства, публикувана от Министерството на финансите.

От тях 40 млн. лв. са за Министерството на труда и социалната политика. За отбрана ще отидат 30 млн. лв., които ще се използват за освобождаване на радиочестотния спектър във връзка с цифровизацията и за реконструкцията на железопътната линия Пловдив – Свиленград. МВР ще разполага с допълнителни 25 млн. лв. А здравеопазването ще харчи още 8 млн. лв., с които ще се покрият капиталови разходи на болници. За Министерството на правосъдието са предвидени нови 10 млн. лв.

Министерството на младежта и спорта получава 3.6 млн. лв., с които да плати таксите за провеждане на Световния и Европейски шампионат по мотокрос и шампионатите по супермото – Гранд При България за 2012 и 2013 г.

По бюджета на Министерство на външните работи са предвидени 1.34 млн. лв. за изплащане на данъчни задължения от 1998 г. на дипломатическото ни представителство в Берлин и съответните неустойки и глоби.

А БАН получава допълнителни 500 000 лв. за финансиране на дейността на Централната библиотека към академията.

Най-любопитна в актуализирания бюджет е частта с парите за Министерския съвет. В нея са предвидени допълнителни 26.4 млн. лв. От тях 3.1 млн. лв. отиват за изграждане на оптично-кабелни трасета до градовете Силистра, Габрово, Видин, Кърджали и Смолян и между сградите на областните администрации в градовете Стара Загора и Габрово.

С останалите 23.3 млн. лв, ще бъдат покрити плащания по договор от 2012 г. за предоставяне на софтуерна осигуровка за програмни продукти на Майкрософт с придобит лиценз с безсрочно право на ползване за нуждите на държавната администрация.