Днес Societe General Експресбанк подписа споразумение на стойност 100 млн. евро с Европейската инвестиционна банка. На събитието присъства и Майкъл О’Халоран, началник управление „Кредитни операции България, Румъния и Кипър”, ЕИБ. От DarikFinance.bg го попитахме какво е отношението на ЕИБ към България и какви са очакванията на финансовата институция за региона.

 

Защо мислите, че България е добро място за инвестиции?

 

Мисля, че България има голям потенциал. Налице е квалифицирана работна сила. Това, което за нещастие липсва в момента, е доверие. И не става въпрос за самите българи, но и за цяла Европа. Но реално този проблем е по-значим в Източна Европа, където дефицитът на доверие в момента е значителен.

 

Сумата по кредитната линия за Societe General Експресбанк е много голяма. Означавали това, че имате голямо доверие в България?


Ролята на Европейската инвестиционна банка е антициклична. Ние трябва да сме тук не само, когато нещата вървят добре, но и в лоши времена. Нашата визия е, че като предоставяме ресурс за подобряване на конкурентоспособността в такъв момент, в който инвеститорите са притеснени, ние ще върнем в някаква степен тяхното доверие. Ще върнем и доверието на бизнеса, който в момента търси кредитен ресурс. Това е ключов фактор за привличане на инвестиции. Вероятно може да е факторът, който ще накара малките и средни предприятия да инвестират и да създават работни места. Да сумата е много голяма – 100 млн. евро, но тя няма да бъде похарчена за един проект. Парите ще бъдат разпръснати в различни сектори сред клиентите на Societe General Експресбанк.

 

Тук в България има икономически проблеми и протести срещу правителството. Кипър пък беше на крачка от фалита.

 

ЕИБ се опитва да бъде полезна и да помага с подходящи мерки, доколкото е възможно. Предизвикателствата са различни в различните страни. Вие споменахте Кипър. Наскоро Кипър в влезе в програма за подпомагане от Тройката и това е пример как институциите се опитват да възстановят достъпа на дадена държава до пазара. Но в рамките на този процес са необходими инвестиции, включително и такива в малки и средни предприятия, които обикновено намаляват при кризисни ситуации. Ето защо ЕИБ продължава да търси нови възможности в Кипър. И поради уникалния си статут тя може да действа там където търговските банки не могат да оперират повече.

 

А Румъния?

 

Румъния в много аспекти страда от същия недостиг на доверие от инвеститорите. Преките чуждестранни инвестиции са на много ниски нива. Така че ситуацията е доста подобна на тези в Кипър и България. Разбира се има и различия, но като цяло нещата в трите държави са много подобни. ЕИБ очаква до края на годината икономическият растеж да започне да се ускорява в региона, като процесът на възстановяване ще започне първо в централна Европа.

 

Новината от миналата седмица е, че Фед се готви да промени политиката си на количествени улеснения. Какво променя това?

 

Да, след съобщението от Фед лихвите започнаха да се покачват. Но имайте в предвид, че техният ръст тръгва от едни много ниски нива. Така че няма причини за притеснения. Знам, че инвеститорите сега се изтеглят от развиващите се пазари, но няма място за паника. Възстановяването на развитите икономики, като САЩ и ЕС, е в ход. Този процес в крайна сметка ще надделее над последствията от кризата. Реакцията на пазарите е краткосрочна. Знаем, че те реагират бързо на промените в средата много по-бързо, отколкото реалната икономика.

 

Очаквате ли подобряване на ситуацията в България?

 

Мисля, че нещата в България скоро ще започнат да се подобряват. Страната все пак е пълноправна членка на Европейския съюз, който финансира големи инфраструктурни проекти тук. Средата в момента не е добра, но се подобрява. ЕИБ е тук, за да помогне нивото на усвояване на средствата да се увеличи, посредством програмата за техническа помощ. Със сигурност до две или три години българската икономика ще се върне към по-високи темпове на растеж. В момента основните икономики в еврозоната не се справят добре, но всички очакват обръщане на тренда преди края на годината, което ще има своя положителен ефект и върху Централна и Източна Европа.