Дискусия за стратегическите приоритети на икономиката ни ще се проведе днес по инициатива на президента Георги Първанов. Форумът е част от поредицата мероприятия, посветени на Стратегия 2020. Икономическата дискусия ще се проведе ден след като бюджетната комисия в парламента прие на първо четене законопроекта за Бюджет 2011 и в същото време, когато съветът за тристранно сътрудничество завърта поредия кръг преговори за пенсионната реформа.

Това е вторият форум, който президетът организира на икономическа тема в рамките на една година. Първият сблъсък на идеи между Дянков и учените от БАН, които ежегодно изготвят доклад за президента, бе за премахването на плоския данък. Тогава министър Дянков нарече идеята „малоумна“.

Още от първите месеци на управлението на новото правителство, финансовият министър Симеон Дянков и президентът Георги Първанов си разменят остри реплики за икономическата и финансовата политика на страната. Малко след като определи прогресивния данък като малоумен, министърът нарече учените от БАН „феодални старци”.

През септември икономистите от сдружение „Глас” припомниха това на президента. Пред Дарик един от основните привърженици на премахването на плоския данък проф. Гарабед Минасян заяви, че намарението на правителството да въведе данък „лукс”, с който да обложи повече собствениците на скъпи имоти, всъщност е скрито въвеждане на подоходното облагане, макар и да се прави с местен данък.

Минасян, както и множество други икономисти и депутати, обвиняват настоящото правителство, че не прави реформи. През януари, когато беше първата икономическа дискусия, организирана от президента тази година, той предупреди, че в средата на годината ще се наложи актуализаця на бюджета, което наистина се случи.

Днешната икономическа дискусия се провежда преди влизането на бюджета в пленарна зала.