Малта ще запази някои ограничения за достъпа на българи и румънци до трудовия си пазар, седем години след като влезе в ЕС, съобщи днес електронното издание на малтийския в. "Таймс".

Островът е една от 10-те страни членки, които решиха да постъпят по този начин до края на 2013 година, отбелязва източник на "Таймс" от Брюксел.

България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 година, а страните вече членки получиха правото да наложат временни ограничения за отварянето на трудовите си пазари за граждани от тези две страни, припомня изданието.

И докато повече страни вече отмениха тези ограничения Малта прецени, че ще продължи да изисква разрешително за работа на нейна територия от българи и румънци.

В Малта ще могат да работят българи и румънци само на позиции, изискващи квалификация или натрупан опит в сектори, където има недостиг на персонал.

Подобни ограничения останаха в сила в Австрия, Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Холандия и Великобритания, припомни малтийското издание. /БТА/