Британската служба за борба със сериозните измами /SFO/ разследва половин дузина сделки, осъществени от водещи играчи на финансовите пазари – сред тях Goldman Sachs и Deutsche Bank. По информация на вестник „Файненшъл Таймс“, в момента се събират доказателства по подозрение, че банките са подвеждали умишлено своите клиенти, като са им продавали ипотечни ценни книжа преди избухването на финансовата криза.

Разследването на SFO тече вече от две години и се е насочило към продажбата на колатеризирани ценни книжа – облигации, чието изплащане се гарантира със задълженията по голям брой разнородни кредити. Детективите са привлекли на помощ влиятелен експерт от лондонското Сити, който да ги консултира за онези сектори, където се крият възможните улики.

Тази новина е продължение от съдебния процес в САЩ, иницииран миналата седмица от Федералната агенция по жилищни финанси. Американските власти вече обвиниха 17 финансови институции, сред тях Nomura, Barclays и Bank of America, че са заблуждавали свои клиенти, пробутвайки им ипотечен боклук за над 100 млрд. долара.

Във Великобритания официалният процес предстои, като надеждата алчните банкери да си получат накрая заслуженото е във вътрешни информатори. Службата за борба със сериозните измами SFO има правомощията да преследва криминално компании или лица, както и да налага изплащането на граждански компенсации, ако обвиненията бъдат доказани в съда.

Директорът на тази агенция Ричърд Алдерман обяснява за журналистите, че действителният проблем е да се намери мозъкът, който стои зад всичко това. Атакуваните банки отказват коментар. Но пазарът вече гласува: срив на банковите акции след отварянето на пазара в понеделник сутринта. Deutsche се смъкна с 5%. Barclays, чието име също се спряга в аферата, е акцията с най-силно понижение в индекса FTSE100. Алдерман все още се въздържа от официално посочване на виновните.