Масова чистка е настъпила сред ръководния персонал на Skype преди окончателното финализиране на сделката по покупка от страна на софтеурния гигант Microsoft.

В публикация на Blomberg се назовават имената на мениджърите, които са уволнени до момента. Вицепрезидентът Вейвид Гърли, Кристофър Дийн, Ръс Шоу и Дон Албърт са приключили с ангажиментите си към базираната в Люксембург компания. Освободени са още шефът на маркетинговия отдел Дъг Беушър и Анн Гилспи, която завеждаше отдела по Човешки ресурси на Skype.

Изпълнителните дирeктори Раму Сункара и Алисън Кампа също вече не са на работните си места.

За инвеститорите това означава загуба на стойност за компанията, която се придобива срещу $ 8.5 млрд. по силата на договор за покупко-продажба. От една страна, напускането на тези ръководни кари означава, че те ще си заминат със съответните компенсации, което на счетоводен език означава изходящ паричен поток.

По принцип е добре, когато при едно подобно придобиване на дадена компания мениджърския й екип остане на работните си места. Така че напускането на толкова много хора от ръководния състав при всички положения е тревожно.

Microsoft се похвали за сделката си със Skype на 10 май, като обяви, че планира да интегрира програмата с различни свои програми като Outlook e-mail - клиента, игрите Xbox, приложението Windows за мобилни телефони и други.

От тогава до сега Skype на два пъти се срива, причинявайки неудобство на стотици хиляди потребители по света.