От БДЖ ще бъдат съкратени около 1500 души, съобщи пред Нова телевизия изпълнителният директор на дружеството Владимир Владимиров.

Транспортното министерство на Ивайло Московски днес спира от движение 38 пътнически влака и съкращава маршрута на други 10.

Цели 10 крайградски пътнически влака, се спират между Габрово и Царева ливада. От и до един от най-големите жп възли в страната - гара Горна Оряховица, се спират 2 пътнически влака, пътуващи до Стара Загора.

В най-бедния район на ЕС - Северозападна България, се спират 2 пътнически влака между Видин и Мездра. От днес няма да се движат и 5 крайградски влака. Един между Мездра и Враца, два – между Монтана и Бойчиновци, и още 2 между Лом и Брусарци. Спира се и един влак между Враца и Видин.

По време на предишния си мандат като транспортен министър Московски спря 138 влака.

В края на миналата година той предупреди, че ако субсидията за БДЖ не се увеличи с 40 млн. лв., ще трябва да се съкратят 200 - 220 влака и 1500 - 2000 служители.

По думите на Владимиров първо ще бъдат съкратени пенсионерите, след това - служителите на временни договори. Изпълнителният директор на БДЖ се надява да не се стигне до съкращаване на хората в активна работна възраст.

В случай, че не бъдат предприети действия и субсидията остане в размер на 140 млн. лв., дружеството БДЖ Пътнически превози ЕООД ще приключи 2015 г. със загуба от 44 млн. и 629 хил. лв.