Вторник донесе понижение на фондовите пазари в Азия. Инвеститорите продължават да се опасяват дали глобалното икономическо възстановяване ще е трайно. Освен неубедителния БВП на Япония, също и данните от САЩ, както и търговията на Wall Street през понеделник, не разсеяха облака от съмнения.

Токийският водещ индекс Nikkei 225 се понижи с 0.38% до 9161 пункта. В Хонконг Hang Seng губи 0.16% до 21 078 пункта. В Шанхай CSI 300 се задържа на позитивна територия, 0.57% ръст до 2938 пункта, като за това допринася водещата новина, че икономиката на Китай е изпреварила японската като втора по размер в света.

Премиерът на Япония Наото Кан заяви в изявление, че икономиката на страната трябва да бъде „следена отблизо“. Коментаторите считат, че правителството обмисля икономически стимули – което само по себе си означава, че счита състоянието на икономиката за незадоволително.

Акциите на експортно ориентирани компании като Тойота и Хитачи се понижават паралелно с поскъпващата йена. Скъпата местна валта прави продукцията им по-малко привлекателна на експортните пазари. Съответно Тойота спадна с 0.7%, а Хитачи с 0.9%. TDK, най-големият в света производител на четящи устройства за дискове, загуби 1.7%.