Мечтата за един напълно нов вид автомобилна компания на Tesla Motor беше поразена от щата Ню Джърси.

 

Планът да се продават автомобили директно на хората, заобикаляйки традиционните дилъри, се повали, след като щатските власти забраниха тази практика.

 

Забраната влиза в сила на 1 април, когато изтича текущият лиценз на производителя на електрически коли за продажба на автомобили в Ню Джърси.

 

Така щатът се присъедини към Аризона , Колорадо, Вирджиния и Тексас, които настояват Tesla да следва старата формула на продажбата на превозни средства чрез лицензирани дилърски франчайзи. Първоначалното навлизане на компанията на всеки от тези пазари беше лесно, като регулаторите и конкурентите посрещаха със смях идеята за масово производство и продажба на електрически автомобили. Успехът на Tesla обаче сериозно притесни не само останалите производители, но и дилърите на пазара.

 

От Tesla с право твърдят, че дилърите създават ненужни допълнителни разходи за потребителите. Компанията предпочита да продава автомобилите си в местните молове и сама да осъществява сервиза на колите, както го прави в Калифорния. Акциите на Tesla Motor вчера поевтиняха в Ню Йорк с 2.27%.