Проект ЗЕМЕДЕЛСКИ СВЯТ, Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, № на договор АГРИ2011-012

Често специалистите съветват в големите жеги, каквато предстои днес, да пием чай. А като има чай, няма как да няма и мед и лимон. Нали така? И докато избирате какъв чай да пиете, за да се заредите с енергия за днешната търговия, ние ще разкажем за различните видове мед.....  

Кориандърът е едногодишно тревисто растение, което дава една от най-вкусните подправки в средиземноморската, индийската, латиноамериканската и разбира се, българската кухня. Освен това може да бъде основа за много успешен селскостопански бизнес или пък от него да се направи мед... Медът от кориандър е един от сравнително екзотичните видове за нашите ширини, въпреки че в България не липсват насаждения от това растение. В „Агросвят” по Дарик председателят на Българския пчеларски съюз Стефан Курдов обясни, че най-често срещаните видове от вкусното вещество са от рапица, акация, слънчоглед.

Но разрообразието изобщо не свършва дотук: медът от лавандула не би изненадал никой, който се интересува от маслодайните култури. Кленовият мед пък се получава на няколко години в България и то рано пролетта, обяснява Курдов. Често това, което купуваме от магазините или директно от производителите, е полифлоров мед – от разчни билки. Най-екзотичният вид обаче безспорно е медът от магарешки бодил.

Всъщност, производството на мед и медни продукти може да е изключително успешен бизнес и то не само в хранително-вкусовата промишленост, но и задължително в козметиката и медицината, а и къде ли още не.

Според Курдов от един кошер тази година е получено около 30 кг мед. Все още е трудно да се направи сравнение с миналогодишния добив, защото всичкият мед не е събран. В момента предстои подхранване на пчелните семейства и зазимяване на кошерите. „За реализацията на мед никога не е имало проблем. Продукцията се купува”, категоричен е експертът.

България изнася мед най-често за Германия, Полша, Италия, Испания и Франция. Вътрешният пазар също е изключително голям.

Истинският мед не може да бъде разпознат само по външния вид. Това каза в съвместния сутрешен блок на Дарик и БНТ Драгомир Драганов, председател на Асоциацията на фирмите – преработватели и търговци на пчелен мед. По думите му разбиранията, че чистият мед кристализира, а фалшивият – не, са напълно погрешни. Повече - в прикачения звуков файл

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио  АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на ЕС или генералната дирекция. Европейската комисия не носи никаква отговорност към  ползвателите на информацията от документа.