Правителството предостави на Мелроуз Рисорсиз ООД 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна", съобщи пресслужбата на кабинета. Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ от площта, предоставено през декември 2007 г.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза в Министерския съвет, че договорът с компанията предстои да бъде подписан. В него има граници на добива, които могат да варират, уточни министърът. От компанията са заявили, че ако има положително правителствено решение по концесията, Мелроуз могат да започнат добив до 3-4 месеца. Концесионното възнаграждение ще бъде най-малко 2 млн. долара годишно, каза Трайчо Трайков.

Находището е разположено в континенталния шелф на Черно море и е с площ 4.36 кв. км. Запасите в него са 773 млн. куб. м, като добивът може да започне пет седмици след предоставяне на концесията.

Структурата се намира близо до платформа "Галата" и прилежащите газопреработвателни съоръжени в района на Варна, построени от Мелроуз. Находището не е голямо, но е третото с търговски запаси, открито от компанията. Трите заедно имат предполагаем резерв от над 3 млрд. куб. м природен газ.

Очакванията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са, че след като бъдат свързани със съществуващата инфраструктура, тези находища ще могат да осигурят до 20% от потреблението на страната за следващите шест години. Тъй като цената на това собствено гориво ще е значително по-ниска и от микса у нас, и от вносния руски газ, се предполага, че то ще доведе до общо понижаване на цената на ползваното от страната ни синьо гориво.

Днес беше дадено и ново разрешение за търсене и проучване на залежи от суров нефт и природен газ. Разрешението е за пет години и негов титуляр е Проучване и добив на нефт и газ АД. Дружеството ще разработва Блок 1-17 Овча могила, който е разположен в областите Плевен и Велико Търново на площ от 260 кв. км. Работната му програма е за близо 3 млн. евро.

Едногодишно разрешение за проучване на строителни материали получи Дионисиос дестилърс ЕООД. Дружеството ще изследва наличието на запаси от суровината в площта "Борово" в община Гоце Делчев. Нейната площ е 0.4 кв. км. Очакваните инвестиции са за 17 000 лв. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договора е 2000 лв.