Сигнал за незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти ще подаде в прокуратурата лидерът на БСП Сергей Станишев. Той е получил материали за това на служебната си поща. Ако данните се окажат верни, то това е българският Уотъргейт, направи сравнение Станишев.

 

Според представените материали, незаконното подслушване на телефони се е осъществявало под ръководството и указанията лично на екс вицепремиера и министър на МВР Цветан Цветанов. Схемата е работила от септември 2009 година. В качеството му на министър Цветанов лично давал нареждания на ръководителя на СДОТО в МВР кой да бъде подслушван без искане на СРС. Службата проверявала какви телефони има лицето и спускала задачата на екип. Той локализирал GSM-клетката, с която е свързан телефона на подслушвана личност и е правел записи, които се изпращали директно на Цветанов. Екипът се движел със сив ван "Крайслер Вояджър", и при всяка операция се сменяли регистрационните номера.

 

Според документите сред подслушваните лица били Георги Първанов, докато създавал движението АБВ, Росен Плевнелиев - при съставяне на служебното правителство, Кристалина Георгиева - при някои от посещенията й в България, Иван Костов - когато е критикувал Цветанов, Волен Сидеров - след като се е обърнал срещу ГЕРБ, Ахмед Доган, Сергей Станишев, Нели Куцкова, Симеон Дянков - периодично, както и бизнесмени като Иво Прокопиев, Красимир Гергов, Цветелина Бориславова, Гриша Ганчев.