Цените на месните продукти Стара планина ще се запазят поне на този етап. Ако има поскъпване на суровините, тогава ще има и на продуктите. Засега няма такава тенденция. Това каза в предаването „Кой говори” по Дарик главният технолог на Асоциацията на месопреработвателите Павлина Лилова.

8 лв. за килограм кайма Стара планина е достъпна цена, като се има предвид, че това е чисто месо и в нея няма суровини, които да понижат цената на продукта, допълни тя.

След като има търсене на тези продукти, явно съотношението цена-качество устройва потребителите, каза от своя страна д-р Любомир Кулински, директор на дирекция Държавен ветеринарно-санитарен контрол /ДВСК/.

Месните продукти по стандарта Стара планина се търсят и за това говори фактът, че се увеличават фирмите, които искат да произвеждат частично или пълният набор продукти по утвърдените рецепти, каза д-р Кулински.

Логото за продуктите Стара планина е закупено от 88 фирми, или около 30 на сто от месопреработвателите, каза Павлина Лилова. Фирмите, които са одобрени, са 30, като още 40-50 предприятия чакат разрешение от ДВСК за производство. Списък с тези фирми и продуктите по стандарта Стара планина, които могат да произвеждат, е публикуван на сайта на Националната ветеринарномедицинска служба, като информацията се актуализира два-три пъти седмично, каза д-р Кулински.

Суровите продукти Стара планина имат пет дни трайност, малотрайните колбаси - седем дни, а трайните – 60 дни, като причината за по-малкия срок на годност е, че имат само необходимите за производството подобрители без допълнителни консерванти и оцветители, каза Лилова.

Шефът на ДВСК увери, че контролът при производството на продукти Стара планина е стриктен.