Британската икономика е изправена пред "труден, дълъг и неравен" път към възстановяването, но когато го измине тя ще стъпи на "по-стабилна основа, отколкото когато и да е било в последните 15 години", заяви управителят на Банката на Англия, сър Мервин Кинг.

Той коментира свиването на икономиката през последните три месеца на 2011 г. Още едно поредно тримесечие на отрицателен икономически растеж би означавало че британската икономика отново е в рецесия, след кризата от 2008 г.

В първата си реч за годината, сър Мервин призна, че потребителите са под "свиреп натиск" от поевтиняването на жилищата си, съчетано с най-продължителния спад на доходите на британците от 1920 г. насам.

Дългът остава твърде висок, каза той, и призова банкерите да имат по отговорен подход при раздаването на бонуси, може би в следствие от седем цифрената сума, която похарчи за целта RBS - най-голямата британска банка, която формално е под държавен контрол.

"След най-резкия спад в производството от 1930 г. насам, икономиката на Великобритания е в процес на ребалансиране... Положението на световната икономика, особено в еврозоната, също е сериозно," коментира Кинг.

Но "няма причини за отчаяние," каза той. "Всички кризи достигат до своя край, а бизнесът ще намери начини да продължи да търгува и да отговарят на нуждите на потребителите".

Той добави: "Продължаващата необходимост банките, домакинствата и държавите да намаляват задлъжнялостта, е част от по-голямата история на премахване на дисбалансите в световната икономика като цяло. "

Сър Мервин призова политиците да "подкрепят пазарната икономика и отворената система на световната търговия ".