* Актуализирана информация!

Между 30 и 40% от информацията в годишните финансови отчети на фирмите е невярна. Това заяви лицензираният одитор Султана Българенска, член на Асоциация за противодействие на икономическите измами. По думите й, за решаването на проблема с финансовите измами у нас няма държавна воля.

Българенска бе категорична, че държавният контрол не се осъществява на добро ниво. Според нея проверките се правят без да се стигне до истинското счетоводство на фирмите и физическите лица, които осъществяват търговията. Българенска даде пример с проверките на данъчните по търговските борси: проверява се, но не извършва инвентаризация, за да се установят фактите - колко стока има в момента и къде е отишла тази стока.

Но дали се стига до счетоводството, където се отразяват нещата? Не, всеки бяга от крайната задача на тази проверка. Тези служители изглеждат в лицето на извършителите като безпомощни, защото не се използва доказателствен материал за извеждане на размера на съответната щета, под формата на неотчетени приходи, докрай, допълни Султана Българенска.

От Асоциацията за противодействие на икономическите измами бяха категорични, че подобна практика има и в Агенция "Митници".

Султана Българенска сигнализира и че фактурите, издавани от монополистите, съдържат много неясна информация, която обърква потребителите. Според нея няма държавна воля това да се прекрати.

Съдържанието на касовите бележки създава предпоставка за последващи финансови измами, заяви още Султана Българенска. Тя обясни, че всяка стока или услуга, за която е платено в брой, трябва ясно и конкретно да бъде описана във фискалния бон. Често обаче на него е описана група от стоки, което в последствие се пренася и в счетоводството на фирмата. Оттам започват и финансовите измами.

В касовата бележка има изискване какво да бъде съдържанието. Много често то е една група - при положение, че сте купили нещо конкретно, това трябва да го има и в самото счетоводство като вид услуга, стока, коментира Българенска. По думите й, стъпка към финансова измама е, например, когато сме си купили кашкавал, а върху касовата бележка пише "хранителни стоки". Според нея, няма държавна воля това да се прекрати.