Световният ред се разпада. Вместо глобализацията да води до засилване на ролята на международните институции, се случва точно обратното, коментира Волфганг Ишингер, председател на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от Der Tagesspiegel.

"През 2014 г. избухнаха две нови големи кризи. Нуждата от "световно управление" е огромна. Всъщност Съветът за сигурност на ООН трябва всяка седмица да решава някаква криза. Само че Съветът за сигурност е блокиран, както и готовността за реформи. Поради което трябваше действат организации-заместители като Г-7, Г-8, Г-20. Имаме все повече кръгове на властта, но силата за взимане на решения драматично намалява. Вървим в направление Г-0, плашеща прогноза, направена от американски експерт", посочва Ишингер.

Според него е необходимо реформиране на Съвета за сигурност. В него трябва да влязат страни като Индия и Япония например.

Европейският съюз може да играе ролята на катализатор на промените. Ишингер смята, че Германия трябва да се откаже от стремежа си да стане постоянен член на Съвета за сигурност, тъй като Европа трябва да говори в един глас.

Решаването на украинската криза не е работа само на германското правителство, а трябва да бъде поставено като цел на общата европейска политика. Според Ишингер усилията на Ангела Меркел и Франк-Валтер Щайнмайер не могат да бъдат използвани, ако отделни държави не допринасят към общата политика, включително и за санкциите.

Украинската криза може да бъде решена, смята Ишингер, само чрез преговори. Необходим е ратифициран договор, с който да бъдат спрени каквото и да е било военни действия. Защото дори и червеният телефон не може да помогне, ако този, който го ползва, натисне грешния бутон, подчертава Ишингер, визирайки ядрения арсенал на Русия.