Американският софтуерен гигант Microsoft представи първия си компютър. Таблетът Surface e замислен да се конкурира с iPad на Apple, предадоха световните агенции.

Устройството ще работи на новата операционна система на Microsoft Windows 8. Като сериозно различие с iPad, клавиатурата и тъчпадът на Surface ще бъдат от вътрешната страна на капака на неговия магнитен дисплей.

Освен това таблетът на Microsoft ще има USB порт за свързване с периферни устройства като принтери и вторични дисплеи.

С 10,6-инчов HD дисплей, Surface е с дебелина само 9,3 милиметра, тежи 680 грама и има камери и от двете си страни. Той ще се продава с 64 или 128 гигабайта хард диск.

Цената и датата на пускане в продажба на новия таблет не бяха обявени. Той най-вероятно ще излезе на пазара скоро, а експерти очакват да е по-евтин от iPad и да струва между 399 и 499 долара.

"Това е едно съвсем ново семейство устройства с марката Microsoft", обобщи генералният директор на компанията Стив Балмър. Той описа Surface като "таблет за работа и за игра". Това е нещо ново, което мислим, че хората ще заобичат напълно", отбеляза Балмър.

Представянето на новото устройство бе предшествано от многобройни спекулации. Microsoft обяви предварително, че ще направи "важно съобщение", припомня БТА.

В момента Apple доминира категорично пазара на таблети. На американската компания миналата година се падаше дял от 62% с 40,5 милиона продажби в цял свят. Втори далеч назад остана южнокорейският технологичен гигант Samsung с пазарен дял от 9% или 6,1 милиона продажби.