Безпрецедентна обстановка на натиск, на обществени очаквания, настроения и емоции и въпреки това 42-то НС успя да приеме редица закони, свързани пряко с живота на обикновения човек, обяви в парламента председателят му Михаил Миков.

Той изрази надежда от промененото отношение на ПГ на ГЕРБ към работата на Народното събрание чрез участието им в парламентарните заседания и в комисиите.

Какво не успяхме да свършим? Не успяхме да разгледаме докладите на различните органи, в които НС има свои квоти - на съдебната власт, на КЗК, на ДКЕВР и др. Това ще бъде един от важните приоритети на есенната сесия.

Ще започнем есента с динамична законодателна програма - поне са 12 законопроектите, които парламентът ще подготви през август и ще внесе през септември т.г. Един от тях е важният закон за обществените поръчки, с него ще се даде възможност на малкия и среден бизнес да участва в обществените поръчки. Тук става въпрос за една по-голяма конкурентност, която да даде възможност на малкия и среден бизнес да участва равноправно в тях.

Промяната в Бюджет 2013 е свързана както с помощите за децата с увреждания, с увеличаване тавана на ваучерите за храна на работниците и с необходимата помощ на хората в предпенсионна възраст. Както и с възможността за едно по-бързо възстановяване на ДДС и на милионите, които бизнесът очаква държавата да му върне.

Ако президентът разглежда ветото като политически ход върху актуализацията на Бюджет 2013 ще смятам това за безотговорно поведение, подчерта Миков. Не оспорвам правото му да използва всички предоставени му от Конституцията правомощия, но когато го прави с мотиви. Ако бъде наложено вето върху Закона за държавния бюджет това би бил безпрецедентен акт. Пряк, директен сблъсък с изпълнителната власт и опит за блокиране на нейната политика.

Няма да свиквам извънредно заседание на НС, ако последва вето, ще изчакам парламентът да се събере през есента, посочи Миков.

От думите на председателя на парламента става ясно, че засега не се планират промени в избирателния закон.