Милионер от Оман придоби част от дял на „Инвестбанк" и закупи 29 761 000 броя акции с право на глас, съобщи сайтът на БНБ.

С това капиталът на банката се увеличава с 24,93%, с което са изпълнени препоръките на "Банков надзор" на БНБ за увеличение.

Адил Ал Шанфари има бакалавърска степен по бизнес администрация в Университета в Денвър, Колорадо, от 1988 г. Понастоящем е вицепрезидент на "Шанфари Груп оф Къмпанис" - с повече от 2500 служители. Фирмата развива бизнес в различни сфери, включително пътно строителство, туризъм, автомобилостроене, металургия, търговия с петрол и газ. Адил Саид Ахмед Ал Шанфари не е известен с други инвестиции в България.

Досега "Инвестбанк" бе почти изцяло собственост на Петя Славова. Притежаваната от нея компания "Феста холдинг" държеше 72.5% от капитала на банката, а самата Петя Славова притежаваше като физическо лице други 21.33%. Още една нейна компания - "Черноморско злато", държеше 4.27% от акциите. Останалите 1.89% от банката бе собственост на множество физически лица и фирми.

По-рано днес стана ясно, че управляващото дружество на Инвестбанк - "Инвест фонд мениджмънт", също е сменило собствеността си преди няколко седмици. То вече е собственост на няколко лица, едно от които е бившият енергиен министър на НДСВ Мирослав Севлиевски, съобщава "Капитал".