Федералният резерв в момента е подложен на безпрецедентни атаки. Това заявява в интервю за CNBC Фредерик Мишкин, който членуваше в борда на директорите на централната банка в периода 2006/08 година. За няколко десетилетия, откакто Мишкин изучава Федералния резерв, той не е виждал толкова сурови критики към дейността на институцията – посочва икономистът. Това го кара да заключи, че екипът на Бернанке не може да формулира ясно послание относно монетарната си политика.

Монетарната политика никога не е била нещо лесно. Ти винаги си момчето, което обира пердаха. Въпросът е – доколко. Сега те бият е с малко по-твърд камшик, отколкото обикновено. Но трябва да се вземат трудните решения, трябва да се покаже лидерство. Това се очаква от централните банки да правят“.

Мишкин коментира, че програмата за изкупуване на ДЦК от страна на ФЕД, известна като „количествено улеснение“, има твърде малък размер, за да доведе до по-значителна промяна. Въпросните 600 млрд. долара, които станаха предмет на толкова остър диспут в целия свят, според предишния шеф на ФЕД са се превърнали в обект на полемики, тъй като стратегията не е била разяснена по подобаващия начин.

Не само от чужбина – също и от политици във Вашингтон се посипаха критики върху щатската централна банка. Вече се подлага на съмнение дали да не се отнемат част от правомощията на Федералния резерв – да се грижи за създаването на максимална заетост – и да се фокусира единствено върху поддържането на ценова стабилност.

Мишкин коментира: ФЕД не успя да обясни действията си в дългосрочен контекст. Също така, в самата Комисия по откритите пазари е нямало нужното единомислие по въпроса, като впечатлението за това се е прехвърлило и на по-широката публика.

Мишкин е на мнение, че първият рунд количествени улеснения на обща стойност 1.7 трилиона долара се е оказал успешен. Но според него ФЕД трябва да направи повече във втория рунд. Като цяло Мишкин е оптимист за успеха на действията на централната банка.