МКБ Юнионбанк увеличава основният си капитал с 42,553 млн.лв. и така той ще достигне 122, 465 млн.лв. По този показател МКБ Юнионбанк се нарежда сред десетте най-големи кредитни институции в страната. Решението за увеличението на капитала бе взето по време на проведеното в петък годишно общо събрание на акционерите. Предвижда се нова емисия акции да се запишат изцяло от досегашните собственици на банката.

 

MKB Bank, Унгария, която притежава 94% от МКБ Юнионбанк, ще запише малко над 40 млн. броя от новоиздадените акции, а Европейската банка за възстановяване и развитие, която е акционер с 6 на сто от капитала, ще запише останалите акции.

 

По време на общото събрание на акционерите бе отчетена успешна 2010 г. с увеличение по всички основни финансови показатели.

 

Активите на банката достигат 1,73 млрд.лв., а кредитите – 1,28 млрд.лв., като МКБ Юнионбанк е осигурила 8% от новите заеми у нас през миналата година.

 

Депозитите преминават границата от 1 млрд.лв. като в рамките на 2010 се увеличават с 20 на сто, при двойно по-нисък ръст за системата. Банката успява да запази нисък процентът на проблемните вземания, между 3 и 9 процентни пункта под средния за пазара.

 

Акционерите решиха, че цялата нетна печалба на банката в размер на 4,27 млн.лв. ще бъде отнесена във фонд „Резервен”. За нов петгодишен мандат бяха преизбрани членовете на надзорния съвет в състав – д-р Имре Балог, Акош Барта и Шандор Салай. „КПМГ България” бе преизбрана за специализирано одиторско предприятие и за 2011 г.