Младежи от цялата страна ще седнат в столовете на кметове, общински съветници, съдии, директори, банкери и мениджъри на големи компании. За 12-ти път стартира младежката инициатива "Мениджър за един ден".

Тази година ще се включат над 250 държавни институции и частни фирми, които ще запознаят отблизо с работата си над 1000 ученици и студенти от цялата страна. В края на "работния" ден всички младежи ще получат сертификати за участието си в "Мениджър за един ден".

Събитието ще се открие в хотел "Шератон" от столичния кмет Йорданка Фандъкова, Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма, Николай Милошев, министър образованието, младежта и науката Саша Безуханова, председател на Борда на директорите на Джуниър Ачийвмънт България и Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България.

След официалната част учениците ще се насочат към канещите ги институции, където през целия ден ще работят мечтаната от тях професия.В Пловдив откриването ще се открие в заседателната зала на Община Пловдив.

В инициативата се включва и Община Казанлък. Там ученици от казанлъшки училища ще се запознаят на място с ролята и правомощията на местната власт.Районният съд във Варна също за поредна година откликва на "Мениджър за един ден".

По традиция съдът ще бъде домакин на ученици от Варненската търговска гимназия "Г.С.Раковски". 15 възпитаници на училището от различни класове ще влязат за кратко в ролята на административни ръководители на институцията.Председателят на съда Ерна Якова - Павлова, зам.-председателят Яна Панева и съдебният администратор Деляна Петкова ще поставят пред младите мениджъри за един ден отговорната задача да формулират критерии за подбор на съдебни служители.

За да се справят с административния казус участниците в инициативата ще направят обиколка в различните служби към съда и ще се запознаят с длъжностните характеристики за позициите "съдебен деловодител" и "съдебен секретар-протоколист".

"Мениджър за един ден" е сред най-популярните инициативи на Джуниър Ачийвмънт България. Тя се провежда ежегодно в над 100 държави по целия свят. В нея винаги се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот. 

В България през 2012 г. в "Мениджър за един ден" участваха над 300 държавни институции и водещи български и международни компании, които отвориха вратите си за над 1500 ученици и студенти от цялата страна.