Използването на мобилния телефон като POS терминал (mPOS) от малкия и среден бизнес в Европа ще се увеличи драстично през 2014 г. 

Това сочи проучване сред търговци за възприемането на нови платежни решения, проведено от Visa Европа. Двигател на този растеж ще бъдат променящите се нагласи към картовите разплащания от страна на малките фирми с опознаването на ползите от mPOS като платежно решение.

Проучването, проведено сред 2000 търговци във Великобритания, Франция, Германия, Италия и Полша, потвърждава положителната промяна в нагласите на малкия бизнес към приемането на електронни разплащания. Разбирането на потенциала на използването на мобилния телефон като POS терминал (mPOS) от страна на малките фирми е ключовата причина за това. Търговците, първоначално скептични към mPOS поради убеждението, че бизнесът им е твърде малък, или че електронните разплащания са скъпо и сложно решение, бързо променят мнението си след демонстрация на конкретните бизнес ползи на технологията.

Малкият Chip и PIN mPOS картов четец е удобен и финансово изгоден начин за превръщането на всеки потребителски смартфон или таблет в сигурен картов терминал. 

Посредством връзка със смартфона или таблета на търговеца, решението прави картовите разплащания мобилни и приложими в различни търговски обекти, при покупки по време на мероприятия и при доставки у дома. 

По този начин технологията подпомага въвеждането на електронни разплащания сред малките фирми и едноличните търговци, които не са приемали разплащания с Visa до този момент.  

Над 1/4 от запитаните малки и средни предприятия проявяват интерес към използването на мобилен телефон като POS терминал в близките 6 месеца. Мнозинството от анкетираните представители на малкия и среден бизнес определят лесната употреба като основното предимство на mPOS четеца (74% oт тези във Франция, 73% в Германия, 63% във Великобритания и Полша, както и 59% в Италия).

Сигурността на разплащанията е най-важният аспект на услугата, следван от факта, че тя отговаря на изискванията на индустрията и има възможност да приема всички видове карти.

Почти половината от запитаните в Германия смятат, че mPOS решенията ще увеличат техните продажби поради факта, че потребителите разполагат с всичките си финанси, а не са ограничени до количеството пари в брой, които имат налични в момента на покупката.

45% от запитаните дребни търговци в Италия споделят, че mPOS терминалите увеличават техния оборот, защото им позволяват по-бързо събиране на вземанията

Резултатите от проучването показват, че mPOS терминалите са еднакво приложими във всички бизнес сектори. Решаващ фактор за тяхното въвеждане е начинът, по който търговците възприемат електронните разплащания, особено тези, които осъществяват висок брой трансакции лице в лице.

25 mPOS решения са активни в момента в Европа, като няколко ключови европейски банки имат 30 стартирали пилотни проекта за използването на мобилни телефони като POS терминали до есента на 2014 г. Последният такъв проект е Barclaycard във Великобритания. Очаква се скоро такива устройства да предлагат и българските банки.