Понижаването на инвестициите в електронна съобщителна инфраструктура е идентифицирано от Европейската комисия като проблем за развитието и конкурентоспособността на общността като цяло.

Въпреки това, последните предложения за законодателни промени засилват негативната тенденция и биха имали увреждащ ефект за телеком индустрията.

Инициативата за изграждане на единен европейски пазар на електронни съобщения би могла да подпомогне значително растежа на Европа. Това би се случило обаче, ако се приложи подход, който се основава на дерегулиране, предвидимост и насърчаване на инвестициите.

Планираните промени ще определят инвестиционния климат в областта на електронните съобщения, включително европейския растеж за следващите десет години. 

Поради тази причина, те следва да бъдат анализирани и извършени по-възможно най-правилния начин – с възможност за широко обсъждане, което да включва съответните представители на индустрията и всички заинтересовани страни.

При съпоставка с общите цели за растеж и инвестиции, законодателното предложение разкрива много негативни страни. Отчитаме, че ефектът на тези негативни страни ще бъде почувстван незабавно и ще има като резултат загуби на приходи, намаление на инвестициите, липса на възможност за иновации, загуба на работни места. Така от Мобилтел коментират плановете за отпадане на плащанията за роуминг на територията на ЕС и другите допълнителни регулации свързани с правата на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги.