М-Нетуърк, дъщерно дружество на Мобилтел, което управлява придобитите компании за фиксиран интернет Spectrum Net и Megalan Network, обяви плановете си да изгражда и развива оптична мрежа в България, основана на GPON (Gigabit Passive Optic Network) технология.

 

В условията на продължаваща икономическа криза дружеството ще инвестира в един от най-новите варианти на оптична мрежа, която позволява ползването на много повече услуги със скорост до 2.4 Gbps, много по-висока в сравнение с медната мрежа .

 

Стартът на услугите, предоставяни през GPON мрежа е предвиден за 16 май, в София. До края на годината М-Нетуърк планира да разшири GPON покритието в градовете Пловдив, Варна и Бургас. Амбициите на дружеството в средносрочен план са да постигне мрежа с национално покритие.

 

Към момента изградена мрежа има в столичните квартали „Лагера“, „Славия“, „Бели Брези“, „Хиподрума“ и „Стрелбище“. От 16 май домакинствата в тях ще могат да се възползват от предимствата на новата технология.

 

На практика, достъпът и преносът, които тази технология осигурява, изпреварват съдържанието, т.е. преносната среда е с неограничен капацитет. Предимствата на GPON технологията включват възможности за интегрирано предоставяне на HD телевизия, високоскоростен интернет и телефонни услуги с изключително качество през една и съща платформа.

 

Пасивната оптична мрежа (PON) е от типа точка до много точки, като осигурява оптично свързване и използва незахранвани оптични сплитери. Нововъведението в тази технология е, че тя позволява оптична връзка до всяка крайна точка - домакинство или офис.

 

Освен това, пасивната оптична мрежа е „зелена“ – тя не зависи от електрозахранване, защото между техническия център и клиентите изцяло се използва пасивно оптично влакно, което пренася данни посредством светлина на огромни разстояния и използва значително по-малко енергия от медните кабели.