Приста ойл АД заема водещо място на пазара на моторни масла, достигайки 60% пазарен дял в България. Компанията развива своята дейност в региона на Югоизточна Европа и обхваща държавите - Румъния, Турция, Македония, Сърбия и Черна гора, Унгария, Словакия, Украйна, Гърция, Босна и Херцеговина, Хърватия и Албания.

Пазарният дял на продуктите на Приста ойл АД в Сърбия и в Черна гора е 8%. В Косово компанията оперира от 2005 г. чрез NTP BALLKAN PETROL.

За това как ще се отрази независимостта на Косово на компанията потърсихме Светослав Павлов, директор на Приста Ойл АД за западните балкани.

Г-н Павлов, смятате ли, че независимостта на Косово ще окаже нагативно влияние върху българските компании, които имат бизнес интереси в Сърбия?

За компаниите, които вече са в Сърбия, както Приста ойл АД вече 5 г. работи на този пазар, това няма да окаже влияние, защото те вече са се доказали пред пазара и пред хората в Сърбия. Но за новите Български компании, които сега идват и искат да участват в приватизацията, може и да има някакво влияние.

Днес стана ясно, че Сърбия отзовава посланниците си от страните, признали Косово. Ние също ще признаем независимостта на Косово до седмици. Как ще се отрази това решение за родните фирми?

Не мисля, че ще има „лош” ефект, защото политиката е едно, а икономиката - съвсем друго. В момента български капитали са собственици на предприятия, в които работят над 10 хил. сърби. Това означава те да останат без работа и да излязат на улицата. В нашия офис работят само сръбски граждани. В един момент, ако трябва да затворим нашето представителство, това означава те да останат безработни. Заради това не мисля, че ще има големи последици, но може и да се усети. Тепърва ще видим.

Интересен ли е сръбският пазар за инвестиции?

Да, привлекателен е, защото сръбският пазар тепърва се развива. Все още големите световни мастодонти не са се наместили на този пазар и има вакуум, където може да се наместят по-слабите български фирми.

Какви точно инвестиции има Приста ойл в Сърбия и на каква стойност са те? Предвид създалата се ситуация планирате ли и други вложения?

Да, смятаме да разширяваме инвестициите си там. Както знаете Приста ойл АД е собственик на Монбат АД. В момента строим завод "на зелено". Той трябва да бъде пуснат през месец юни тази година. Това е абсолютно нова инвестиция "на зелено", която е доста голяма – в размер на 2.5 млн. евро. Отделно Приста ойл АД менажира рафинерия в Белград, където също се правят инвестиции за ново оборудване и не смятаме да спираме този процес.

В интересите на България ли е да признае независимостта на Косово?

Лично моето мнение е, че засега България трябва да изчака. Страната ни би трябвало да признае Косово, защото това вече е факт. Но според мен това трябва да стане с втората вълна.

* Материалът не е препоръка за вземането на инвестиционно решение.