Американската компания, която произвежда генномодифицирани култури и препарати за растителна защита, обяви, че ще оттегли заявките си за разпространение на ГМО семена в Европа. Причината за това е, че дълбоко вкоренената съпротива на европейците спрямо този вид продукти няма вероятност да се промени в обозримо бъдеще, пише Financial Times.

 

Вместо да настоява за отваряне на европейския пазар за ГМО растенията си, Монсанто смята да се фокусира върху конвенционалните си семена. Компанията разчита, че в замяна на това ще получи разрешение да увеличи вноса на фуражи от генномодифициррани култури, отглеждани в Бразилия и Аржентина.

 

Налагането на ГМО култури в Европа среща яростна съпротива, като най-големи спънки правят Австрия, Франция и Полша. Дори и да блокира навлизането на ГМО култури на територията на Европейския съюз, Брюксел се оказва безсилен срещу вноса на храни за животни, произведени от генномодифицирани култури. Недостигът на фуражи води до оплаквания на фермерите и до скок в цените на соята и подобни на нея храни, използвани за изхранването на добитъка.

 

Една от храните, използвани в Европа, е царевицата MON810, която е одобрена за използване през 1998 година. Монсанто има и други разновидности на този вид фураж, но те не са разрешени в Европа.

 

Financial Times посочва, че в момента ГМО културите реализират едва 2% от оборота на Монсанто в Европа, който годишно достига до $ 1.7 млрд. В момента компанията е по средата на инвестиционната си програма в Европа, която е на стойност $ 300 млн. и която цели разширяване на бизнеса с конвенционални семена. По думите на Жозе Мануел Мадеро, президент на американската компания за Европа, предстоят още няколко стотин милиона долара инвестиции.