Рейтингът на московския кмет Юрий Лужков някога оспорваше този на премиера Путин. Но пожарите в Подмосковието и тежкият смог над руската столица разколебаха московчаните, че техният кмет се грижи достатъчно добре за тях.

В опит да си върне любовта на народа, Лужков е решил да разкраси мегаполиса по необичаен начин. Рекламните транспаранти, висящи над улиците, ще бъдат махнати. Според градските власти те са архаизъм, който нервира гражданите и разваля градския облик.

Вместо това външната реклама в Москва вече ще бъде изпълнена в един стил. Но популярната руска медия Газета.Ру коментира: унификацията най-вероятно ще ни нервира още повече.

Според Московския комитет по реклама и външно оформление, висящите рекламни банери, или транспарантите, пречат на възприятието на московската архитектура. Оптимални за столицата били едноформатни и едноцветни конструкции.

Сега царял пълен хаос във външната реклама, считат московските общинари. Според тях рекламните конструкции трябва да се различават само по надписа или името на фирмата, която си е платила за тях.

Всичко останало трябвало да е „типово, в съвременен дизайн“.

Нещата са съвсем сериозни, защото още в края на 2010 и началото на 2011 г. ще се проведат първите търгове за отдаване на „съвременните рекламни контрукции“. Общинарите ще се възползват, че в следващите две години изтичат 18 хиляди договора за предоставяне на рекламна площ.

Рекламните експерти, разбира се, се отнасят отрицателно към това чиновническо решение. Те признават, че има външна реклама, която закрива гледки или се натрапва в очите. Но поставени на правилните места, транспарантите оживяват града.

Всяка забрана носи със себе си негативни последици. Свикнали със силовите методи, руските специалисти поне се надяват забраната да влезе в сила само на архитектурно важни места.

Други твърдят: опитите за унифициране на рекламата са утопични. Тя сама ще си намери форма за изява, винаги различна. Добрата реклама не дразни, а събужда позитивни емоции. Пример са автобусните спирки, които в юлските жеги са били оформени като айсберги.