Първата мисия на руски космически кораб до Марс от повече от десетилетие насам е на път да се провали заради неизправност в двигателя, възникнала малко след излитането, която е довела до влизане на апарата в погрешна орбита.

 

Неизправността може да е причинена от проблеми със системата за контрол на космическия кораб "Фобос Грунт", съобщава Интерфакс, позовавайки се на руски източник от космическата индустрия.

 

Инженерите сега имат около три дни, за да коригират неправилното функциониране на двигателя или рискуват да загубят струващия около 1.2 милиарда рубли (39 милиона долара) космически кораби.

Мисията до Марс е първата за Русия от 15 години. По времето на Съветския съюз бяха изпратени 16 космически кораба до Червената планета, от които само пет достигнаха целта.

 

Част от оборудването на руския космически кораб е "Люлин". Това е спектрометър, който позволява измервания в реално време и е дело на 15 учени от Института за космически и слънчево-земни изследвания към БАН.

 

Българският уред на борда на "Фобос Грунт" трябва да замери радиационните пояси на Земята, при завъртането на кораба в орбита, целящо да използва гравитацията на нашата планета като прашка, която да го изстреля на едногодишно пътуване до Марс.

 

Освен това "Люлин" трябва да измери параметрите на предстоящото силно слънчево изригване.

 

Крайната цел на мисията е доставяне на материал от повърхността на едната от двете протолуни на Марс - Фобос.