МОСВ не допусна граждански представители на заседание на Висшия експертен екологичен съвет, на което беше одобрен проект на “Дънди Прешъс Метълс” за златодобив край Крумовград – информира екологичната мрежа BlueLink.

 

На заседанието от 19 септември беше разгледан докладът с оценката за екологичното въздействие от новата златна мина. Висшият експертен екологичен съвет към министерството одобри инвестиционното предложение на “Дънди Прешъс Метълс”.

 

Но това е станало без участието на ключови заинтересувани лица от региона и без членовете във ВЕЕС от неправителствения сектор – те чисто и просто не са били пуснати вътре. Тоест заседанието е проведено зад закрити врати, без възможност за оказване на граждански контрол и изразяване на алтернативно мнение.

 

Според Мария Дамянова от сдружение “Живот за Крумовград”, решението на ВЕЕС пренебрегва гласа на местната общност и заплахата от трайно замърсяване на района и това е причината на заседанието да не бъдат допуснати неправителствени експерти.

 

Днес, вторник от 14:00 часа в в пресклуба на БТА седем природозащитни организации организират пресконференция във връзка с прекъснатия диалог с МОСВ. Това са Екологично сдружение "За Земята"; фондация Блулинк, Сдружение за дива природа Балкани, фондация Екообщност, сдружение "Живот за Крумовград", РЕЦ, коалиция "България без цианиди".

 

Мотив на МОСВ за недопускане в заседанието на определени природозащитници е, че те са били „отзовани“. Това не отговаря на истината, категорична е Вера Стаевска, изпълнителен директор на Блулинк.

 

Според Стаевска, НПО – природозащитните организации са провели нови избори в съответствие с „наложените в движение дискриминационни правила“ за допускане до заседания на ВЕЕС. Въпреки това МОСВ не спазва правилата, които самото то налага: Ковачев и Василев, избрани според новите правила, не само не са били поканени, но не са и допуснати до заседанието, на което се е разглеждал интерес за 20 тона злато.

 

Андрей Ковачев от СДП "Балкани" и Димитър Василев от Екообщност са избрани за представители във ВЕЕС от страна на неправителствените организации на последната процедура, приключила на 15 септември 2011 г.

Ковачев коментира: "В заповедта за днешния ВЕЕС няма дати за излъчване на представители. Няма и поименен състав, въпреки това някои хора са вътре, други не. Не виждам основания да не бъдем допуснати и ще оспорим провеждането на днешния съвет от гледна точка на легитимност".

 

По информация на "Дневник", на заседанието петима са гласували против проекта за златодобив: кметовете на Крумовград и три съседни села и Дончо Иванов от "Коалиция за устойчиво развитие". Министърът на околната среда и водите има правомощия да одобри или отхвърли заключението на ВЕЕС.