България може да има второ газово хранилище, заяви президентът Георги Първанов, който е на обиколка в Брюксел и Люксембург. По думите на държавния глава, компанията „Солвей" ще разработи ново солно находище в България, а солните каверни са най-доброто място за съхранение на природен газ. Според държавния глава, ако проектът се осъществи, страната ни ще бъде една от най-добре подсигурените при нови газови кризи. Първанов не посочи къде се намира новото находище.

Вчера президентът Георги Първанов награди лично председателя на Съвета на директорите на „Солвей" Алоис Микелсен с орден "Мадарски конник" за особено големи заслуги за развитието на „Солвей Соди" АД и на двустранните отношения между България и Белгия. Първанов заяви, че е разговарял със собствениците на Солвей и сега всичко зависи от договарянето с цел бъдещо газово хранилище.

Днес държавният ни глава се срещна с министър-председателя на Белгия Ив Льотерм. По думите му двамата са разговаряли за амбицията ни за членство в еврозоната и Шенген. Висок интерес е бил проявен към възможността България да участва активно във формирането на дневния ред на Евросъюза по темите Балкани, черноморско сътрудничество и гаранция за енергийна сигурност. В делегацията на президента е и министърът на външните работи Николай Младенов. По думите на Първанов посещението им при белгийския министър-председател е било добра възможност да се сверят часовниците с бъдещото председателство на Европейския съюз.

Министър Младенов допълни, че България е показала едно ново ниво на зрялост, като заяви, че президентът и правителството говорят в един глас по едни и същи приоритети, които са важни за страната ни.