България може да завърши годината с балансиран бюджет. Това заяви пред журналисти представителят на Световната банка у нас Флориан Фихтл. По думите му страната ни не бива да допуска бюджетен дефицит, защото това би дало лош сигнал на чуждестранните инвеститори у нас.

От Световната банка препоръчаха по-ефективното усвояване на европейските фондове и полагането на усилия за привличане на повече инвестиции. Флориан Фихтл отправи още един съвет: "Важно е протичащите в страната реформи да не бъдат прекъсвани, дори да бъдат ускорени, защото те са свързани с по-ефективното харчене на пари". Според експерта без реформи, механичното съкращаване на разходите няма да доведе до желания ефект.

Фихтл обаче отказа да коментира по кои направления трябва да се свият разходите в бюджета, защото това е въпрос на държавна политика. Миналата седмица Международния валутен фонд прогнозира, че ако харчовете на правителството се запазят, страната ни ще завърши годината с дефицит от 1 процент. Във Вашингтон пък финансовият министър Пламен Орешарски обяви, че излишъкът ще бъде съкратен до един процент.