132.5 млн. лв. е спестило новото ръководство на регионалното ведомство от преразглеждане на договори, които продължават да действат, но на по-ниска цена. Това съобщи ресорният министър Росен Плевнелиев при отчета за работата на ведомството. Най-много 45 млн. лв. са спестени от новия конкурс за винетките, с още 25 млн. лв. са намалени и разходите за ремонта на новата сграда на ведомството.

Във ВиК сектора си спомняте онези спрени проекти, които ние предоговорихме, оттам имаме 16 млн. лв. икономия. След това имаме 33 млн. лв. от предоговорените проекти по ОП „Регионално развитие”, спомняте си всички перголи, и кактуси, и бонзаи. Проектите вървят, но просто тези екстри бяха зачеркнати, бяха и на абсолютно безобразни цени. Още 2.2 млн. лв. имаме спестени от фонд „Работна заплата”. Имаме 1.25 млн. лв. спестени от дейности по издръжка и имаме 9.5 млн. лв. спестени от работата и съответно дейностите, свързани с вторичния градски център и договорът с архитекта Доминик Перо, отчете министър Плевнелиев.

За 21 договора, които не са стартирали, регионалното ведомство води преговори да бъдат прекратени, заради неосигурено финансиране – съобщи зам.- министъра на регионалалното развитие Георги Прегьов. Тяхната стойност възлиза на 128 млн. лв., като голяма част от тях са в секторите благоустройство и ВиК.