Проблемът КТБ може да бъде преодолян, ако Цветан Василев бъде отстранен от банката, обяви Муравей Радев, цитиран от БГНЕС.

Според него, крайно време е държавата да се вземе в ръце и да си свърши работата. Липсата на доверие към една банка е фатална - дали тя ще бъде отворена или фалирана, на практика е едно и също.

В момента, когато бъде отворена при сегашната ситуация, тя ще се изпразни за три дни. Това, което трябва да направи Централната банка, е да отнеме акциите на Цветан Василев – има достатъчно основания за това, доказано е вече, че има нарушения, за които се търси правна отговорност.

Вторият момент - единствената възможност за спасението на банката е държавното участие.

Муравей Радев предполага, че дефицитът в Корпоративна търговска банка ще е в размер на 600 млн. лв. до 1 млрд. лв. Основания за тази хипотеза той намира в данните от банката преди нейното затваряне.

Финансистът предлага следната схема - държавата да участва с половината от необходимия капитал или 51%. Останалите 49% могат да дойдат от негарантираните депозити, като половината от тях бъдат преобразувани в акции. Размерът на негарантираните депозити в КТБ е около 2 млрд. лв., така половината от тях ще са достатъчни, ако и държавата участва.

Бившият финансов министър е убеден, че ключовият кризисен момент - липсата на доверие, ще бъде решен, ако държавата застане зад банката.

Как точно ще стане това, дали Министерството на финансите ще прехвърли сумата на Банката за развитие, която е държавна, не е толкова важно в момента. Важното е, че хората няма да си изтеглят депозитите, защото вече не 200 000 от тях ще бъдат гарантирани, а пълният им размер, ако банката стане държавна.