Фалитът е многократно по-тежък и по-скъп, отколкото оздравяването. Но за да стане ясно, да разделим този феномен „КТБ“ на две. Той има две лица. Едното е пирамидата КТБ. Второто е банката КТБ, коментира Муравей Радев пред ТВ7.

Според него пирамидата КТБ трябва да бъде разградена, включително със законодателни промени, които да намалят възможността утре да се повтори тази пирамида някъде другаде. Но това е пирамидата, а банката КТБ е нещо друго. Въпреки че тя пострада много, поради съжителството с тази пирамида. И фараонът на пирамидата едва ли припокрива 100% собственика на банката.

Пирамидата – това е порочно кръвосмешение между пари, власт, медии. Всичко това корупционно забъркано в една каша, в която политици, банкери и държавни институции доведоха до създаването на сегашния модел, пирамидален на КТБ.

Тази банка обаче има дейност, която застрашава не само икономиката, а националната сигурност на страната, ако бъде фалирана, смята Радев. И дори към ден днешен има сериозни възможности за нейното оздравяване и стабилизиране, все още.

Първо, за да отнеме лиценза, Централната банка трябва да има доклад, в който да е осчетоводена тази загуба, за която тя говори – 4.2 милиарда, и като махнем собствения капитал, остават 4 милиарда капиталова дупка. Според Радев, едва ли ще се намери одитор, който да се подпише под тази огромна загуба, защото той ще носи отговорност, тъй като утре ще има маса дела, заведени срещу България.

Това е преоценка, това не са пари - това е преоценка на активи. Сега, по-важното е защо може да бъде спасена банката? Много колеги икономисти казват, че тази банка е неспасяема, това е една каца без дъно, колкото и пари да налееш, те потъват – няма спасение, посочва Радев.

Според него обаче собствеността е разковничето. Тази собственост държавата трябва да притежава поне 50% от акциите на лицето на банката, не на пирамидата. Ако тя притежава тези 50% собственост, тогава ще намери много лесно други съакционери, които да внесат останалите 50%.

Да се намери една неутрална фирма, но компетентна, която да влезе в дирята на средствата, които са обърнати в икономика и в активи на предприятия, и когато ги прибавят към огромната дупка от бъдещи загуби, нещата ще си отидат на мястото вероятно, и загубата, ако има такава, ще възлезе в порядъка на до 1 милиард. лв. А 1 милиард капиталова дупка лесно се попълва - държавата 500 милиона, останалите се събират лесно, смята финансистът.

По думите му, дори БНБ да отнеме лиценза и да фалира КТБ, тя пак може да бъде спасена в рамките на една седмица. Положителното в случая е, че БНБ излиза от играта и цялата процедура след това се води от Фонда за гарантиране на влоговете. Той би трябвало да продава банката на части и да удовлетворява кредиторите, но може да я продаде не на части, а като цяло предприятие – било на Държавната банка за развитие, било на нова фирма, в която държавата има 50% участие.

Муравей Радев прогнозира, че фалитът на Корпоративна търговска банка ще струва много, много пари, ще се отрази много зле за икономиката, много зле на банковата система, ще доведе до много съдебни дела, за които накрая ще плащаме наново ние данъкоплатците.