Необходими са по-сериозни усилия, за да се избегне повторно връщане към глобалната финансова криза.

Сега не е време за успокоение и трябва да се направи всичко необходимо, за да се избегне повторна криза, заяви генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Тя подчерта влошаването на ситуацията по отношение на безработицата и описа случващото се като „критично не само от икономическа, но и от социална гледна точка”. Нуждаем се от растеж, за да създаваме работни места, допълни Лагард.

Според нея страните от еврозоната трябва да положат повече усилия, за да се справят с предизвикателствата на икономическата криза.

Задълбочаването на кризата в Европа и мерките на правителствата за съкращаване на разходи и икономическите реформи засилиха социалното напрежение в региона.

Лагард напомни, че предстоят още стъпки по създаването на банковия съюз и подкрепи идеята за смекчаване на паричната политика.

Директорът на МВФ не пропусна и случващото се в САЩ, като призова политиците да направят необходимото за постигане на консенсус по въпроса за тавана на дълга. Освен това трябва да се предприемат мерки за понижаването на този дълг в средносрочен план, допълни Лагард.