Централните банки са се фокусирали твърде много върху контролирането на инфлацията, използвайки с разполагаемите монетарни инструменти, но това не е достатъчно, за да се предотврати повторение на кризата, предупредиха от Международния валутен фонд /МВФ/, цитирани от The Financial Times.

Според фонда, трайна макроикономическа стабилност ще се постигне чрез подобряването на надзора и регулацията.

Изданието акцентира върху факта, че напоследък от МВФ зачестиха говоренето за различните инструменти, чрез които да се предотврати формирането на финансови балони. От доклада на институцията, обаче, е видно, че централните банки са се отдалечили от тях и са наложили модела на действие чрез лавиране с лихвите.

От фонда все пак дават висока оценка на реакцията на централните банки в началото на кризата, включително и на резките понижения на основните лихвени проценти, както и на операциите, чрез които осигуриха ликвидност за финансовите и банкови системи в отделните държави. Фокусирането върху само един инструмент за въздействие върху икономиката, обаче, означава, че централните банки приемат, че финансовата система може да се саморегулира.