Държавна намеса на световно ниво е нужна, за да се преодолее кредитната криза, заяви изпълнителният директор на Международният валутен фонд Доминик Строс-Кан, цитиран от агенция БГНЕС.

„Смятам, че нуждата от публична намеса става все по-очевидна“, казва в интервю за „Файненшъл Таймс“ Доминик Строс-Кан. Коментарите му дойдоха дни преди финансови министри от света и управители на централни банки да се съберат във Вашингтон за срещите на МВФ и Световната банка, където ще бъдат обсъдени стъпки за преодоляване на спада на финансовите пазари.

„Трябва да се направят усилия за преструктуриране на заемите. По отношение на банките, ако буферните капитали не могат да се оздравят достатъчно бързо от частния сектор, може да се разгледа употребата на обществени средства като опция“, каза той. Според Строс-Кан кредитната криза е много повече от проблем на САЩ. Кредитната криза е глобална и ще засегне Китай и Индия, смята той.

„Прогнозите, които ще бъдат обявени през следващите дни, не са много оптимистични. Рисковете от понижение, които подчертавахме при последната световна прогноза, се материализираха“, каза още директорът на МВФ. Тази седмица фондът ще преразгледа и понижи прогнозите си за световната икономика.