Международният валутен фонд /МВФ/ очаква около нулев икономически растеж в САЩ тази година и 2 % през 2009 година, предаде ИТАР-ТАСС. В разпространено днес комюнике на фонда за състоянието на американската икономика се казва, че инфлационните очаквания са се засилили заради бързото поскъпване на селскостопанските и енергийните продукти.

МВФ очаква САЩ да успеят да удържат на ценовия натиск. Като цяло обаче според фонда забавянето на икономиката в САЩ е по-малко, отколкото се очакваше. МВФ обаче предупреждава, че заради необичайно дълго продължаващата криза във финансовия и жилищния сектор на американската икономика, перспективите остават "неопределени".

"Съвсем възможно е по-бързо оздравяване, но в същото време икономиката е застрашена от исторически безпрецедентни сътресения, финансовите условия се очаква да станат още по-тежки, а съществува и тревожна възможност за по-нататъшни загуби на банките", се казва в документа. Основна задача на американските власти според МВФ е осигуряване на съразмерна поддръжка на икономическата активност и едновременно потискане на инфлационния натиск, реформиране на системата за финансово регулиране и надзор, както и поддържане на устойчив растеж при едновременно съкращаване на дефицита на външния платежен баланс.