Устойчивото възстановяване на европейските икономики през 2010 година и 2011 година ще изисква продължители усилия за повишаване на доверието в банките и разумна данъчна политика, за да се избегне намаляването на икономическия растеж, обяви днес
Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от ДПА.

Според МВФ възстановяването ще бъде бавно в сравнение с предишни икономически спадове.

Международната институция предвижда по-бързо възстановяване на икономиките на страните от Източна Европа, отколкото на напредналите икономики в Западна Европа, където спадът в резултат на световната финансова криза бе по-изразен.

МВФ посочва в регионалната си икономическа прогноза, че очаква растеж от 1,7 на сто за 2010 година и 1,6 процента за 2011 година на икономиката на "напреднала Европа", която включва еврозоната, Великобритания, Дания, Швеция и Чехия. През 2009 година в тези държави бе отчетено свиване от 4 процента.

Международната организация очаква по-голям растеж, поддържан от износа, в страните с нововъзникваща пазарна икономика в Европа, сред които са и много бивши републики на СССР.

Според прогнозата на МВФ икономиките на тези страни ще нараснат с 3,9 процента през 2010 година и 3,8 процента през 2011 година, след като миналата година се свиха с 6 процента.

Очаква се Германия, която е най-голямата европейска икономика, да отчете икономически растеж от 3,3 на сто тази година и 2 процента догодина, след като през 2009 година отбеляза спад с 4,7 процента. 

За икономиката на България МВФ прогнозира нулев растеж за тази година и нарастване с 2 процента през 2011 година, според доклада, публикуван на сайта на Фонда. Очакваното равнище на инфлацията за двете години е съответно 2,2 и 2,9 процента.

За Румъния МВФ предвижда икономически спад от 1,9 процента за 2010 година и растеж от 1,5 процента за 2011 година. Прогнозираната инфлация е 5,9 и 5,2 процента.