Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия растеж на Китай, като от 8% за 2013-та година, новата прогноза е 7.75%. Причина за това е слабият глобален икономически растеж и по-слабия експорт. Фондът препоръчва фискални стимули, ако растежът продължи да се забавя все със същия темп.

 

Според анализаторът Чонг Йонг Чу от Абърдийн Асет Мениджмънт, говорил в предаване на телевизия CNBC, МВФ не е прав в очакванията си. Причината е, че не са важни цифрите, а типът растеж, който политиците на Китай се опитват да постигнат. За разлика от миналото, когато фокусът е бил строежът на магистрали и летища, в момента усилията на властимащите са за увеличаване на разполагаемия доход на потребителите, както и към други отрасли на икономиката. Китай се опитва да ребалансира икономиката си като пренасочи ресурси от експортните отрасли към вътрешното потребление и сектора на услугите.

 

През първото тримесечие на тази година икономическият растеж на страната бе изненадващо слаб, а последните данни за леката промишленост показаха свиване при фабричните производства.

 

За тази година правителството на Китай е заложило цел за постигане на икономически растеж от 7.5%, колкото постигна и през миналата година. Държавата не бърза да пристъпва към монетарни стимули, които да ускорят растежа, е че съществува опасност това да доведе до прегряване на имотния пазар, където вече съществува балонизиране.

 

Това е причината от юли миналата година Китай да се въздържа от фискални стимули. Именно тогава централната банка на страната намали основната си лихва.