Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри ключови елементи от новия модел за инвестиционните практики на Фонда, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В съобщението за медиите на МВФ, публикувано снощи, се посочва, че администрацията на фонда получава по-големи правомощия да инвестира активи на Фонда. За тази реформа са гласували представителите на 176 от общо 185 страни членки на МВФ.

Необходимостта от реформи бе продиктувана от спада на търсене на заеми от МВФ, които по традиция бяха основният му източник на приходи. Сега Фондът преминава към нов модел на самофинансиране. За целта се планира да бъдат продадени над 400 тона злато от запасите на МВФ, а получените пари да бъдат вложени в специален фонд за инвестиции. За да стане всичко това факт, е необходимо отделно решение на страните членки включително и на законодателно равнище.

Управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан обяви, цитиран от ДПА, че новите мерки, които включват и намаляване на разходите с близо 13,5 на сто през следващите три години, ще създаде стабилна основа за бъдещото на финансите на Фонда. През април управителният съвет на Фонда одобри дългоочакваната реформа на процедурите на гласуване, давайки на развиващите се страни малко по-голямо влияние, припомня ДПА.