За пореден път Международният валутен фонд призова България към пенсионни реформи. Призивът е отправен от Емануеле Балдачи, който в края на миналия месец ръководеше техническата мисия на фонда у нас. Експертът представи окончателният доклад на Фонда за реформи в пенсионната система по време на работен семинар с български експерти от министерствата.  

Според Балдачи, пенсионната система на България е достатъчно стабилна с настоящите си три стълба. Същевременно предложените от правителството мерки не са достатъчни, за да елиминират дисбалансите. Отчисленията за пенсионните фондове източват бюджета, не е създадена връзка между приноса и размера на пенсията, а възрастта за пенсиониране остава ниска.

Няма механизми, които да гарантират финансовата жизненост на българската пенсионна система, допълва Балдачи. В дългосрочен период натискът за по-високи разходи ще се засилва заради демографските тенденции.

Основна слабост на българската система е, че размерът на пенсията се определя единствено на база работната заплата и трудовия стаж - няма връзка с действителния размер на вноските по време на трудовия живот, твърди Балдачи.

Сегашните реформи на правителството ще намалят в началото дефицита в пенсионната система до 1.5% от БВП, но след 2030 г. натискът на пенсионните разходи върху бюджета ще се засили отново, твърди МВФ.

Предложенията на Фонда за по-драстични реформи са в краткосрочен план и средносрочен план /след 2012 г./

Краткосрочните мерки предвиждат замразяване на пенсиите през 2011 и 2012 г., от 2011 г. осигуровките да се вдигнат с 2 процентни пункта, осигурителният стаж да започне да нараства с по 6 месеца годишно още от 2011 г. Да се извършат проверки на пенсиите за инвалидност, настоява още Балдачи.

В средносрочен план, реформите предвиждат чрез серя от мерки постепенно освобождаване на държавния бюджет от плащания към пенсионните фондове.

Заключението на Балдачи: "Предложените /от правителството/ мерки са стъпка в правилната посока, но е нужно повече".

Ако предложените мерки на МВФ бъдат приети, след 10 години, или през 2020 г., мъжете ще се пенсионират на 65 години след 40 години трудов стаж и ще получават 105 точки за пенсия. Жените ще се пенсионират на 62 години след 37 години стаж и 99 точки. След 2029 г. МВФ предлага точковата система да отпадне.