Международният валутен фонд ще понижи значително прогнозите си за растежа на световната икономика през 2009 г., според които силен растеж може да се очаква след две или три години, обяви управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан.

"Нещата не се оправят" заяви Строс-Кан в интервю за "Би Би Си".

Последната обявена прогноза на МВФ "не беше добра", а новата, която ще бъде оповестена до няколко дни, е "дори още по-лоша", каза ръководителят на МВФ.

Запитан за прогнозите на организацията за световната икономика и икономиките на САЩ и Европа, Строс-Кан отговори, че не знае точно колко ще се свият тези икономики, но добави, че "ще отчетат спад с поне половин или един процент".

В прогнозите си от ноември МВФ посочи, че очаква световното производство да се увеличи с 2.2% през 2009 г., икономиката на САЩ да се свие с 0.7%, а на еврозоната с 0.5%, но оттогава кредитната криза се засили.

На въпроса дали понижението на прогнозите означава, че МВФ очаква свиване на икономиките на САЩ и Европа между 1 и 2 процента през 2009 г., Доминик Строс-Кан заяви, че "такова свиване ще има в САЩ и в Европа, включително във Великобритания".

В страните с нововъзникваща пазарна икономика, където все още се отчита растеж,  също се очаква влошаване на икономическата ситуация.

"Китай, Индия и Бразилия, както и други страни с нововъзникваща пазарна икономика ще отчетат много слаб растеж", посочи ръководителят на МВФ.

"Общо първата половина на 2009 г. ще е тежка, през втората половина на годината може да се отчете известно подобрение, но възстановяването на икономиката може да започне едва в началото на 2010 г.", заяви той.

Строс-Кан подчерта, че МВФ може да изпита нужда от още средства за следващите шест месеца, за да финансира спасителните планове на страните, пострадали от финансовата криза.

Източник: БТА