Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отхвърли спекулациите, че е постигнато споразумение да се увеличат ресурсите на Международния валутен фонд, за да се помогне на Европа да се справи с дълговата криза.

Той подчерта, че идеята ще бъде обсъдена от финансовите министри на страните от Г-20, но за сега няма конкретни срокове за това.

Преди него председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой обяви, че "Г-20 е готова да предостави допълнителни ресурси на МВФ и да ги приведе бързо в действие, ако е необходимо."

Но после той сам обясни, че "финансовите министри ще определят конкретните варианти на следващата им среща".

Един от въпросните варианти е да се създаде "доверителен фонд" в рамките на МВФ, който институцията да може да използва, за да отпуска заеми на държавите членки на еврозоната в координация с Европейския фонд за финансова стабилност на ЕС.

САЩ вече изразиха ясно становището си, че еврозоната има достатъчно средства, за да се спаси сама и увеличаване на ресурсите на МВФ не се налага.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че за момента има твърде малко донори за Европейския фонд за финансова стабилност.